Loading...

Byłem w Pompejach dwa razy! :) | Forum Nowenny Pompejańskiej

Lokalizacja tematu: Forum » Nowenna pompejańska » Moje Pompeje
marek
marek Lut 29 '12, 09:55
Pierwszy raz z pielgrzymką 8 października 2003 roku. Jak to bywa, kilka godzin spędziliśmy w ruinach, a potem było pół godzinki "wolnego" ze zwiedzaniem kościoła. Dzień wcześniej był tam Jan Paweł II, w miasteczku panowała podniosła atmosfera.  Byłem tak wykończony tempem pielgrzymki i październikowymi upałami, że mało co pamiętam.  Tylko tyle, że żona pokazała mi w kościele obraz Matki Bożej i to mocno zapadło mi w pamięć.

Drugi raz byliśmy w Pompejach w październiku 2011, zafundowaliśmy sobie pierwsze wakacje od 8 lat :) Przyjechaliśmy 3 października, w święto MB Różańcowej, zdążyliśmy na ostatnią Mszę, choć to nie miało się udać, bo dosłownie na każdą przesiadkę zdążyliśmy w ostatniej chwili i bez... biletu na pociąg Rzym-Neapol. Ale sympatyczna konduktorka przymknęła oko :) 5 października jest wspomnienie bł. Bartola Longa, a mieszkańcy miasteczka obchodzą ten dzień bardzo hucznie. Jest uroczysta Msza, procesja, na końcu sztuczne ognie. W tym tez czasie przypadał jubileusz założenia Pompejów. i tak spłynęło nam kilka dni u Matki Bożej.  

Chciałoby się szybko tam wrócić!

Z drugiego wyjazdu wysyłałem wiadomości przez telefon komórkowy wraz z kilkoma zdjęciami - Relacja z Pompejow.
Edytowany przez marek Lut 29 '12, 10:03
marek
marek Mar 1 '12, 20:09
Tak, film jest wspaniały, w ogóle auoremjest Sanktuarium w Pompejach i mają swój kanał na youtube:
http://www.youtube.com/user/SantuarioDiPompei?feature=watch
marek
marek Maj 13 '12, 21:15
O, to kawałek czasu. A spiekota rzeczywiście jet tam latem niesamowita, czasem nawet w październiku trudno wytrzymać.
Ela
Ela Cze 5 '12, 20:37
Chciałabym tam pojechać. Chociaż póki co nie jest to realne, głównie z powodu funduszy ale i czasu. Ale kto wie, może kiedyś Maryja zaprosi mnie do siebie :) 
GG
GG Sie 15 '12, 19:39
Myślę, że Matka Boża Królowa Różańca Świętego wybrała sobie także Polskę jako swoje ukochane miejsce. Skoczów choćby!. Nie każdy będzie miał możliwość pojechania do Pompejów, ale do Skoczowa - jak najbardziej. W "KRŚ" na bieżąco informujemy co się dzieje w "Polskich Pompejach". Zapraszam także na stronę : www.pompejanska.pl  A w następnym numerze będzie ciekawa historia o innym miejscu w Polsce, które wybrała sobie OSOBIŚCIE Matka Boża Pompejańska a stało się to w iście biblijny sposób - wskazała miejsce pewnemu człowiekowi we śnie... Na razie podamy tylko miejscowość - Sulejów.. :)
agnes
agnes Sie 19 '12, 10:47

Mojm marzeniem jest pojechać do Matki Bożej Królowej Różańca w Pompejach, oczywiście Matka Boża zna moje pragnienia i w cudowny sposób doprowadziła mnie do siebie. Może nie do Włoch ale do Polski gdzie równiez jest jej cudowny wizerunek. Będąc na pieszej pielgrzymce z Suwałk do Wilna w jednej z miejscowości gdzie nocowaliśmy, po bardzo męczącym dniu może nie tyle fizycznym jak psychicznym weszłam do kościółka by odmówić swoją ostatnią w tym dniu tajemnicę różańca świętego, miałam modlić się przed głównym ołtarzem jednak mój synek mówi do mnie "mamo tu jest Twoja Matka Boża!" ..przeogromna była moja radość gdy Ją ujrzałam. Modliłam się przed jej obrazem a łzy same płyneły mi po policzkach. W ten o to sposób Mateńka pokazała mi że jest również w Polsce i nie tylko w oddalonym ode mnie Skoczowie ale również w trochę bliższych Berżnikach. Jej obraz jest bardzo duży, z tego co dowiedziałam się od księdza proboszcza największy w Polsce. Zamierzam odwiedzić ją w niedługim czasie..może uda się na 7 października ;) pozdrawiam wszystkich i dziękuję bardzo za wspaniałe świadectwa i za tą stronę :)

Z Panem Bogiem

Besia
Besia Sie 19 '12, 20:23

Agnes piękne swiadectwo i dobrze wiedzieć ,że ten obraz jest także w Berżnikach ,chociaż ja mam wszędzie daleko niestety ,ale nigdy nie wiadomo ,może uda mi się chociaż jak nie do Pompejów to tu bliżej .

Pozdrawiam serdecznie