Już jest nowy numer:
Z O B A C Z !
Aha...no własnie słodycze:)) to będzie doskonały post:))
Dziękuję Anno :***
I tak swięty Atanazypisze:zauważ,
co czyni post, leczy on choroby, wysusza nadmierne soki w organizmie,
przepedza zle duchy, ploszy natarczywe mysli, nadaje duchowi wieksza
przejrzystosc, oczyszcza serce, leczy cialo i wiedzie w koncu czlowieka
przed tron Bozy. Post jest ogromna sila i niesie ze soba przeogromne
skutki”.
Inny Ojciec Kosciola sw. Bazylipisze: I
gdyby wszyscy brali post za doradce w postepowaniu, nic by nie stalo na
przeszkodzie, aby gleboki pokój panowal na calej ziemi, a zycie nasze
nie byloby tak pelne jeków i smutków, gdyby nim rzadzil post”.
A ja bym chciała jechać na takie rekolekcje z postem Dawida ,już kiedyś o nich słyszałam ,ale na razie mogę sobie pomarzyć .
A ja myślę ,że można pogodzić ,oczywiście typowy post jest czymś zupełnie innym i tu też się zgadzam .Post Daniela czy też jakiś inny post oparty na diecie wsparty rekolekcjami jest bardzo pożyteczny i dla ducha i dla ciała ,a my jesteśmy istotami duchowo -cielesnymi .Nie tak dawno rozmawiałam z osobami ,które przeszły takie rekolekcje .Oczywiście każdy może mieć inne zdanie na ten temat ;)
Mam też takie doświadczenie ,że kilka lat temu miałam nadwagę ,próbowałam coś z tym zrobić ,ale nie bardzo mi to wychodziło ,no i postanowiłam ,ze muszę coś z tym zrobić i zaczęłam od spowiedzi ,oddałam to Panu Bogu ,bo wiedziałam ,że sama nie dam rady i udało się ,oczywiście kosztowało mnie to wiele wysiłku ,zwłaszcza na początku ,ale oddawałam to Panu Bogu w ofierze i przyniosło rezultaty .
Myślę ,że wszystko da się pogodzić gdy robi się z miłością do Pana Boga ,do bliźnich i do samych siebie ,bo dbając o zdrowie wypełniamy Boże Przykazanie -Nie zabijaj ,wykazujemy troskę o naszych bliskich ,którym przecież nie chcemy sprawić kłopotu chorując ,a często właśnie chorujemy z własnej winy ,że się żle odżywiamy ,no i też oczywiście myślimy i o sobie też .
Oczywiście są to moje tylko przemyślenia i możecie się nie zgadzać ;)))
A tu jeszcze znalazłam homilię na zakończenie Rekolekcji z postem Daniela
http://www.postdaniela.pl/audio-items/potrzeba-nam-rownowagi-posluchaj-homilii/
Aniu ja też nie mówiłam ,że poszczę tylko ,że się odchudzam ;)
To w sumie wbrew pozorom to skomplikowany temat ,wydawało by się post to post i tyle ,ale jak się zagłębić w to ,oj to można dojść do różnych wniosków ;)))
Jeszcze znalazłam taki artykuł o poście
http://adonai.pl/zdrowie/?id=23