"Myśl o pracy i inne problemy przysłaniają mi czasami ten czas na różaniec."
Aniu, praca jest ważna i problemy trzeba rozwiązywać, ale nie mogą one przysłaniać spotkania z Bogiem. Warto więc przed modlitwą odejść w inne miejsce niż miejsce , w którym masz zamiar się modlić, zaprosić Maryję , by trwała z Tobą na modlitwie, by wyprosiła u Ducha Świętego piękne spotkanie , poprosić też Ducha Świętego , by modlił się w Tobie. odetchnąć w pokoju i bez żadnych myśli udać się modlitwę. Na modlitwie mogą przychodzić rozproszenia, ale już same , nie wywołujesz ich Ty już, warto im się więc przyjrzeć , a zwłaszcza tym , które przychodzą najczęściej. One mogą mówić nam o nas samych, przez nie poznajemy siebie,
Św.p. o. Andrzej Hołowaty OP mówił tak o rozproszeniach na modlitwie
"Modlitwa jest przede wszystkim poznaniem samego siebie. Mnisi z trzeciego i czwartego wieku mówili, że trzeba przede wszystkim poznać samego siebie i wtedy tak naprawdę poznam Pana Boga. Tylko ja muszę siebie poznawać w Bogu.
Bardzo wielu ludzi mówi, że walczy z rozproszeniami na modlitwie. Ja bym z nimi nie walczył - bardzo wielu mistrzów życia wewnętrznego mówi, żeby nie walczyć: rozproszenia namodlitwie są po to, żebym ja poznał samego siebie. Na tej zasadzie, że jeżeli idziesz do Pana Boga i chcesz złożyć dar - a modlitwa jest pewnego rodzaju darem, jest sam na sam z Panem Bogiem - i podczas tej modlitwy zobaczysz, że twój brat ma coś przeciwko tobie - to znaczy, że są w tobie takie wewnętrzne zahamowania – to najpierw zostaw to i zajmij się tą sprawą twojego brata.
Jak to w praktyce wygląda?
Mianowicie, jeżeli modlę się i nagle - często tak bywa - moja modlitwa zostaje rozproszona przez jakieś powracające nieustannie myśli - należy chyba najpierw ustalić które myśli powracają najczęściej - i zająć się nimi. To znaczy zobaczyć, jakie uczucia się kryją za moimi myślami i co jest ich źródłem. I w ten sposób rozproszenie - o dziwo – staje się wspaniałą modlitwą poznania samego siebie. Nie ma innej drogi, bo ja najpierw muszę poznać samego siebie, żeby tak naprawdę stanąć przed Panem Bogiem."
Otulam modlitwą +