Już jest nowy numer:
Z O B A C Z !
Ja rozumiem to tak samo, więc dobrze rozumujemy.
Ale jesteśmy rozumne;)
To spotyka większości wszystkich ,najważniejsze nie poddawać się :)
Dobrze jest też modlić się do Ducha Świętego przed modlitwą o pomoc w modlitwie :)
Jestem w połowie odmawiania pierwszej NP, źle zrozumiałam sposób odmawiania i chyba popełniłam mały błąd otóż: 27 dni odmawia się część błagalną a kolejne 27 dziękczynną. Kiedy rozpoczęłam odmawianie zaznaczyłam w kalendarzu 27 dzień aby rozpocząć tą drugą część i tak zrobiłam. Dopiero po czasie zorientowałam się że 27 dnia powinnam odmówić ostatni raz błagalną a dziękczynną rozpocząć 28 dnia;/ Nie chcę przerywać z tego powody Nowenny, czy mam ją po prostu odmawiać o dzień dłużej ( i na końcu raz jeszcze pomodlić błagalnie). Proszę o wsparcie.
Dziękuję za odp i wsparcie :) Pozdrawiam.
Nie bardzo wiem jak to zrozumieć słowo "rozważanie". Mówię przed każdą dziesiątką nazwę tajemnicy i odmawiam 10 razy Zdrowaś Maryjo, oczywiście myśląc głęboko podczas odmawiania o modlitwie i o mojej intencji.
Czy powinnam jeszcze oprócz nazwy samej tajemnicy czytać rozważania z książeczki? nie zawsze przecież mówimy taką nowennę w domu ( a na pewno nie każdą część różańca)
Proszę o odpowiedź. Trochę zestresowałam się tym, ponieważ i tak napotykam wiele przeszkód aby odmawiać tą Nowennę (diabeł czyha) i nie chciałabym aby to było powodem dla którego mam zacząć po raz kolejny.
Witam, z opisu na pewnej stronie zrozumiałem jak widać nie poprawnie, że Intencję i "ten różaniec..." Odmawiamy tylko raz na początku Nowenny w danym dniu, w tej chwili odmawiam różaniec, właśnie w taki sposób (26 dzień): Na początku znak Krzyża, intencja, "ten różaniec.." potem Wierzę w Boga, Ojcze nasz, 3 Zdrowaś Maryjo, Chwała Ojcu, a następnie rozbijam sobie 3 części różańca na 3 kolejne podejścia w danym dniu. Jednak każdy kolejny zaczynam od ojcze nasz na dużym paciorku i odmawiam kolejne tajemnice, tak zrozumiałem z opisu. Jednak ostatnio wyczytałem, że intencję oraz ten różaniec należy powiedzieć przed każdą kolejną częścią. Dodam tylko, że odmawiam ją solidnie i szczerze od 26 dni, nigdy nie przekraczając godziny 0.00 w nocy. Czy po mimo tego przeoczenia powinienem kontynuować Nowennę? czy muszę rozpoczynać ją na nowo?