Co myślicie o odmawianiu Różańca na sposób oazowy w Nowennie Pompejańskiej, czyli z dopowiedzeniami zamiast części "Święta Maryjo...", którą się mówi po ostatnim "Zdrowaś Maryjo" z dziesiątki, po dopowiedzeniu? Wydaje mi się, że to nie powinno mieć znaczenia dla odmawiania Nowenny, skoro to nie jest magia, a po prostu wydaje mi się, że takie rozważanie tajemnic jest ciekawe, chociaż fakt, że wymaga więcej skupienia, więc dobre jest tylko jak się odmawia Różaniec lub w czasie spaceru ewentualnie. Podoba mi się ten sposób odmawiania Różańca, dlatego pytam, bo chciałabym taką możliwość urozmaicenia mieć co do formy. Swoją drogą ciekawa jestem jaką formę miał Różaniec w czasach, gdy Nowenna Pompejańska się rodziła (bo to że "ewoluował" to warto wiedzieć).
Jeśli ktoś nie wie, o co chodzi mi z tymi dopowiedzeniami to wyjaśniam dokładniej: Wszystko mówi się tak samo, tylko po każdym Zdrowaś Maryjo, które się kończy Jezus --> dajemy dopowiedzenie związane z tajemnicą odmawianą zamiast "Święta Maryjo...", np. przy Zwiastowaniu Maryi: "Zdrowaś Maryjo.....owoc żywota Twojego - Jezus, Który się począł z Ducha Świętego" i znowu "Zdrowaś Maryjo.... owoc żywota Twojego - Jezus, który Ciebie wziął sobie za Matkę". (Trzeba się pilnować trochę gramatycznie, by nie zmieniać osób... ale o tym niżej dam cytat). I jak bedziemy przy 10 Zdrowaś Maryjo, po dopowiedzeniu już odmawiamy "Święta Maryjo..."
I komentarz co do zmiany osób ze strony http://www.oaza.pl/dokument.php?id=319
Ponieważ zdanie główne Zdrowaś Maryjo... jest skierowane do Maryi, do której mówimy w drugiej osobie, nie można w zdaniu dopowiadającym zmieniać osoby mówiąc, np.:... Jezus, "który Maryję wziął do nieba: (zamiast:... Jezus, "który Ciebie wziął do nieba). Podobnie, jeżeli dopowiedzenie dotyczy Osoby Jezusa, o której zdanie główne mówi w osobie trzeciej, nie można zacząć mówić w osobie drugiej, np.:... owoc żywota Twojego Jezus, "któryś za nas nosił krzyż (zamiast:... Jezus, "który za nas... ). Reguła jest więc bardzo prosta i jest rzeczą zdumiewającą, jak trudno ludziom poddać się tutaj takiej dyscyplinie poprawnego formułowania zdań.