Słowo Boże na 21 kwietnia.
J 6, 55. 60-69
Słowa Ewangelii według Świętego Jana
W synagodze w Kafarnaum Jezus powiedział:
«Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem».
A wielu spośród Jego uczniów, którzy to usłyszeli, mówiło: «Trudna jest ta mowa. Któż jej może słuchać?»
Jezus jednak, świadom tego, że uczniowie Jego na to szemrali, rzekł do nich: «To was gorszy? A gdy ujrzycie Syna Człowieczego wstępującego tam, gdzie był przedtem? To Duch daje życie; ciało na nic się nie zda. Słowa, które Ja wam powiedziałem, są duchem i są życiem. Lecz pośród was są tacy, którzy nie wierzą».
Jezus bowiem od początku wiedział, którzy nie wierzą, i kto ma Go wydać. Rzekł więc: «Oto dlaczego wam powiedziałem: Nikt nie może przyjść do Mnie, jeżeli nie zostało mu to dane przez Ojca». Od tego czasu wielu uczniów Jego odeszło i już z Nim nie chodziło. Rzekł więc Jezus do Dwunastu: «Czyż i wy chcecie odejść?»
Odpowiedział Mu Szymon Piotr: «Panie, do kogo pójdziemy? Ty masz słowa życia wiecznego. A my uwierzyliśmy i poznaliśmy, że Ty jesteś Świętym Bożym».
Kom.: Dramat w niezrozumieniu Eucharystii.
"Trudna jest ta mowa. Któż jej może słuchać?”
Odtąd wielu uczniów Jego się wycofało i już z Nim nie chodziło”.
Tak oto kończy się „Traktat o Eucharystii” z Ewangelii wg św. Jana.
Pamiętamy jak się zaczynał. Ludzie, po zobaczeniu znaku „rozmnożenia chleba” chcieli obwołać Jezusa „Królem”.
Nauka „O Eucharystii” przyjęta entuzjastycznie na początku, kończy się odejściem wielu uczniów! Dlaczego?
"Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a krew moja jest prawdziwym napojem".
Dlaczego uczniowie to stwierdzenie Jezusa wzięli za surrealne?
Znali przecież słowa Proroka Izajasza:
„O, wszyscy spragnieni, przyjdźcie do wody,
przyjdźcie, choć nie macie pieniędzy!
Kupujcie i spożywajcie, <dalejże, kupujcie> bez pieniędzy
i bez płacenia za wino i mleko!
Czemu wydajecie pieniądza na to, co nie jest chlebem?
I waszą pracę - na to, co nie nasyci?
Słuchajcie Mnie, a jeść będziecie przysmaki
i dusza wasza zakosztuje tłustych potraw.
Nakłońcie wasze ucho i przyjdźcie do Mnie,
posłuchajcie Mnie, a dusza wasza żyć będzie”.(Iz 55,1-3).
Prawdziwym pokarmem dla człowieka jest ten pokarm, który daje życie duszy, a nie koniecznie tylko ciału.
Prawdziwą pracą dla człowieka jest ta – jak mówi Norwid – która zbawia.
Zapytajmy się siebie, którzy z nas przychodzą na Mszę św. z nastawieniem i pragnieniem, aby najeść się Jezusem w Jego Przenajświętszym Ciele i Krwi oraz „nakarmić się” Jego mądrością w słowie Bożym?
Czy naprawdę idziemy na Mszę św., aby „nakarmić się”?
"Panie, do kogóż pójdziemy? Ty masz słowa życia wiecznego. A myśmy uwierzyli i poznali, że Ty jesteś Świętym Boga".
Jakby nam pozamykano Kościoły, to gdzie byśmy poszli?
Kto by nam głosił Jezusa?
Co byśmy spożywali?
Warto sobie nie raz taką refleksję wzbudzić. Nieprawdaż?
Dlatego powie prorok Amos:
„Oto nadejdą dni -
wyrocznia Pana Boga -
gdy ześlę głód na ziemię,
nie głód chleba ani pragnienie wody,
lecz głód słuchania słów Pańskich.
Wtedy błąkać się będą od morza do morza,
z północy na wschód będą krążyli,
by znaleźć słowo Pańskie,
lecz go nie znajdą.”(Am 8,11-12).
Tak mówił prorok Amos i nie trzeba było długo czekać, blisko 30 lat później na Izrael napadła Asyria (721 r. p.n.Chr.) i przez 200 lat nie mogli Żydzi słuchać słowa Bożego.
Pokochajmy więc Kościół, który przez chrzest i konfesjonał uwalnia nas z grzechów pozwalając nam żyć w Łasce uświęcającej, a przez głoszenie słowa Bożego i sprawowanie Eucharystią karmi naszą duszę.
MODLITWA ZA KOŚCIÓŁ ŚWIĘTY
Boże, w Opatrzności swojej dałeś nam Kościół, jako sakrament zbawienia.
Spraw, aby ukazywał i urzeczywistniał tajemnicę Twojej miłości do każdego z nas.
Niech Twój Kościół, Ojcze stale się odnawia, uświęca i umacnia w Twoim Synu, Jezusie Chrystusie.
Niech rozwija się w nim i trwa do końca nienaruszona wiara, świętość obyczajów, wzajemna miłość i prawdziwa pobożność. W tej pielgrzymce wiary do Ciebie Ojcze, niech prowadzi nas Niepokalana, Maryja, nasza Matka.
Boże, dobry Ojcze, jak nieustannie karmisz Kościół swój Słowem i Ciałem Twojego Syna, tak nie przestawaj kierować nim troskliwie, aby ożywiony duchem ewangelicznym i apostolskim - pociągał wszystkich do Ciebie i prowadził do jedności w Twojej służbie.
Przez Chrystusa. Pana naszego. Amen.