Słowo Boże na 1 sierpnia.
Przypowieści o skarbie i perle
Mt 13, 44-46
Słowa Ewangelii według św. Mateusza.
Jezus powiedział do tłumów: "Królestwo niebieskie podobne jest do skarbu ukrytego w roli. Znalazł go pewien człowiek i ukrył ponownie. Uradowany poszedł, sprzedał wszystko, co miał, i kupił tę rolę. Dalej, podobne jest królestwo niebieskie do kupca poszukującego pięknych pereł. Gdy znalazł jedną, drogocenną perłę, poszedł, sprzedał wszystko, co miał, i kupił ją".
Kom.: O perle swojego człowieczeństwa.
Skarbem ukrytym w roli jest nasza wiara, a perłą jest każdy człowiek dla którego Jezus oddał życie.
„W Kazaniu na górze” u św. Mateusza czytamy: „ Nie dawajcie psom tego, co święte, i nie rzucajcie swych pereł przed świnie, by ich nie podeptały nogami, i obróciwszy się, was nie poszarpały”. (Mt 7,6).
Tą perłą jest nasze człowieczeństwo, za które Jezus oddał życie.
Oto trzy główne przyczyny niszczenia własnego człowieczeństwa.
1. Złe sumienie.
Każdy z nas ma wolną wolę i ze swoim człowieczeństwem może zrobić to, co mu się tylko rzewnie podoba.
Jednak Bóg w Księdze Mądrości mówi jasno po co dana jest nam władza tu na ziemi, aby człowiek:
„(…)panował nad stworzeniami, co przez Ciebie się stały,
by władał światem w świętości i sprawiedliwości
i w prawości serca sądy sprawował”.(Mdr 9,2b-3).
W powyższym tekście autor natchniony odwołuje się do daru sumienia.
Otóż, chrześcijanin może postępować tylko w sumieniu pewnym. O taki sumieniu mówimy, że jest odpowiedzialne przed Bogiem i nie dochodzi w nim do nadużywania wolnej woli wobec praw Bożych.
Niestety, kiedy człowiek ulegnie pokusie zrównania się z Bogiem, jego sumienie staje się autorytatywne i sam zaczyna decydować o tym, co jest moralnie dobre, a co złe. Taki człowiek staje się stwórcą i prawodawcą. I tak powoli przestaje liczyć się i z Bogiem i z drugim człowiekiem.
Następne zło przez nadużywanie wolnej woli niszczy nasze człowieczeństwo.
2. Ja mam prawo do szczęścia!
To popularne stwierdzenie jest obecnie na ustach wielu ludzi.
Ono to, doprowadza do takich sytuacji, że, ktoś na przykład zostawia żonę i dzieci, aby się doktoryzować albo pomimo, że ma 45 lat i jestem rozwiedziony rozkochuje w sobie 21 letnią dziewczynę zamykając jej drogę do sakramentów. Nie mówię już o świadomy rozbijaniu małżeństw w imię tego prawa . To się dzieje na moich oczach, a wy – drodzy czytelnicy zapewne więcej widzicie.
3. Mam prawo do zaspokojenia wszystkich moich potrzeb.
Żyjemy obecnie w świecie zdominowanym konsumpcją i nadmiernym zaspakajaniem wszystkich swoich potrzeb. To trzecia rzecz, która może zniszczyć nasze człowieczeństwo.
A co czytamy w Ewangelii?
Jezus powie do nas: „Jeżeli chcesz mnie naśladować, musisz zaprzeć się samego siebie”.(por.Mk 8,34).
Jak widzimy, Pan Jezus nie chce zaspakajać wszystkich naszych potrzeb, wręcz odwrotnie, mówi o powściągliwości.
Człowiek może się, więc uczłowieczać przez: szlachetność, bezinteresowność oraz ascezę, czyli powściągliwość wyrażającą się z rezygnacji z wielu: relacji, rzeczy i potrzeb, które nie przynoszą korzyści, a wręcz przeciwnie – zniewolenie.
Jak więc łatwo zniszczyć własne człowieczeństwo - ową perłę daru Bożego, nad którą już nic większego nie mogę zyskać na ziemi. Zapominając jednocześnie o tym, że żyjąc w ten sposób, wszystko mogę nagle stracić tu na ziemi i życie wieczne.
Gdzie, więc szukać pięknego człowieczeństwa?
Św. Paweł odpowie nam: „Ku wolności wyswobodził nas Chrystus”.(Ga 5,1).
W Nim Jezusie Chrystusie ukryte jest najpiękniejsze człowieczeństwa i w Jego Ewangelii.
Czuwajmy, więc i módlmy się abyśmy nie ulegli tej pokusie bycia szczęśliwym bez Boga, rezygnując z trudu kształtowania własnego człowieczeństwa!
Modlitwa: Najświętsza Maryjo, Niepokalana, Tobie oddaje moje człowieczeństwa, moje serce i wszystkie moje pragnienia. Ty je oczyść, uszlachetnij, abym pragnął tylko to, co pragnie dla mnie Twój Syn Jezus Chrystus. Amen!